Zdravje objavil

Zelišča za ženske

 Zelo uporabna zadeva, če stopimo do lekarne ali do zdravnika kjer nam predpišejo analgetike in antibiotike. Pa vendar se v današnjem času vse premalo zavedamo, da je velikokrat dosti bolj pametno uporabiti pomoč matere narave. Celo svetovno poznani fizioterapevti priporočajo ženskam uporabo zdravilnih zelišč istočasno pa nam bo zanje najbolj hvaležno prav naše telo. Zato si kar poglejmo nekaj najpomembnejših  rastlin, ki so nam lahko v pomoč:

  • Arnika, nedavna študija je pokazala, da imajo ženske v povprečju precej več težav s sklepi kakor moški. Ta gorska rastlina se uporablja v obliki kreme z izvlečkom iz cvetov za zunanjo uporabo.
  • Navadna plahtica si je pridobila svoj ugled in sloves predvsem zaradi zdravilne moči in rose, ki se nabira v njenih nagubanih listih. Priporoča se predvsem pri močnem belem toku, pri močnih menstruacijah, proti vnetju rodil in težavah v menopavzi. Čaj iz plahtica bo dobrodejno del vsem bodočim mamicam po dopolnjenem tretjem mesecu nosečnosti.
  • Kurkuma je rastlina, ki jo Indijanci uporabljajo že tisočletja, pa ne samo za hrano temveč tudi v kozmetične in zdravilne namene. Mnoge medicinske ustanove so potrdile, da lahko ozdravi kar nekaj precej hudih bolezni. Uničuje škodljive rakaste celice, zdrave pa pušča na miru. Priporoča se predvsem pri zdravljenju raka na dojki.
  • Svetilka, učinkovito zmanjšuje valunge in je lahko učinkovita zamenjava za estrogen. Lekarnarji ga v Evropi že kar nekaj let predpisujejo pri težavah v menopavzi. Priporoča se jo ob navalih vročine, nočnem potenju, motnjah spanja, razdražljivosti, potrtosti in motnjah spanja.
  • Slez in njeno sladko korenino poznamo najbolje kot aromo za v sladice kajti njena aktivna sestavina je kar petdeset krat bolj sladka od saharoze. Je sestavina mnogih zdravil predvsem sirupov proti kašlju in zdravil za zdravljenje čira. Ta rastlina povečuje izločanje kortizona in estrogena in zmanjšuje nastajanje testosterona. Priporoča se ga pri policističnih jajčnikih. Pri uživanju sleza moramo biti previdni kajti povečuje učinek zdravil za sladkorno bolezen. Odsvetuje se dekletom pred dopolnjenim osemnajstim letom.
  • Žajbelj, zdravilno zelišče, o katerem je v strokovnih krogih v srednjem veku potekalo veliko diskusij, predvsem o tem ali je to rastlina, ki naj bi povrne nesmrtnost. Prav zato je veljal za najbolj cenjeno rastlino. Zelo koristen je pri zdravljenju težav v menopavzi, pomaga sprožiti zaostalo menstruacijo, je zelo cenjen kot krepčilo a istočasno kot pomirjevalo za živce. Ima protibakterijski in antiseptični učinek. Pitje žajbljevega čaja se odsvetuje v času nosečnosti in dojenja in ljudem s epilepsijo. Prav tako se odsvetuje njegova dolgotrajna uporaba.

Četudi ima naravno zdravilstvo svoje korenine daleč v preteklosti se je učinkovitost zelišč tudi skozi znanstvene študije izkazala najbolj ravno pri ženskah zato bi bilo dobro, da kdaj pa kdaj tudi me posežemo po naravnih alternativah.

Več o tem si poglejte na: www.njena.si/zdravje in www.aktivni.si

Z.L. 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook