Zdravje objavil

Zelje kot učinkovito naravno zdravilo

Zelje je eno izmed tistih preprostih naravnih živil, ki zraste skoraj na vsakem vrtu, ima pa pomembno vlogo v zdravi prehrani ter znanstveno dokazuje visoko vrednost naravnega zdravila. Že spoznanja naših prednikov kažejo na to, da kislo zelje odpravlja različne bolezni in zdravstvene težave.


NARAVNO PREIZKUŠENO ZDRAVILO

Naravna zdravila, med katera štejemo tudi kislo zelje in zeljnico, so spet ‘popularna’ in so pogosto uporabljena pri preprečevanju ali zdravljenju različnih bolezni. Niti pravi zdravilci niti zdravniki nikomur ne svetujejo, naj se ob resnih ali kroničnih obolenjih zanaša le na terapijo in domače zdravljenje z naravnimi sredstvi. Spoznanja o učinkovitosti naravne medicine pa se vse pogosteje uporabljajo pri drobnih vsakodnevnih nevšečnostih, ki jih v začetnih fazah še ne moremo oceniti za resne zdravstvene težave. Takrat posegamo po preizkušenih sredstvih iz domače lekarne in narave. Čeprav smo v sodobnem času zelo odvisni od modernih metod šolske medicine, so prava alternativa pri zdravljenju in lajšanju številnih zdravstvenih težav naravna zdravila, kot sta kislo zelje in zeljnica.


BREZ STRANSKIH UČINKOV

Uporaba kislega zelja je preprosta, hkrati pa je kislo zelje zaradi svoje cene ‘ugodno naravno zdravilo’ in nima nezaželenih stranskih učinkov. Sodobna farmakološka zdravila, ki najpogosteje sicer res odpravijo bolezenske znake, imajo velikokrat tudi stranske učinke. Po eni strani so zaradi svoje moči učinkovita, po drugi pa nam lahko škodijo. Zlasti ob tako čaščenih antibiotikih se razvnemajo burne razprave, saj je človek zaradi njihove lahkomiselne uporabe vse manj splošno odporen proti različnim boleznim. Zaradi prepogoste uporabe se namreč zmanjšuje njihova učinkovitost v boju s posameznimi skupinami bakterij. Ob naravnih zdravilih je neizogibno še dopolnilno zdravljenje z antibiotiki in nasprotno. Bolezen pa bomo laže premagali, če se zavedamo, da se oba načina dopolnjujeta, ne pa izključujeta.

NAJBOLJŠE SUROVO ZELJE

Večina kapusnic, kislo zelje, belo zelje in zeljnica vsebujejo vrsto različnih bioaktivnih substanc, kot so mineralne snovi, rudnine, primarne bio snovi in vitamini. Predvsem glede koncentracije in kakovosti bio snovi velja le za surovo stanje. Znano je, da belo zelje s fermentacijo ali prevretjem v kislo zelje ne izgubi nobene dragocene bio snovi oziroma se nekatere zdravilne sestavine razvijejo šele v procesu vretja (fermentacije). Prav zaradi tega je kislo zelje tako zelo cenjeno kot dobavitelj nekaterih pomembnih bio snovi. Če želimo kislo zelje uporabljati kot zdravilno sredstvo, ga moramo uživati svežega oziroma kupljenega neposredno iz soda pridelovalca, ne pa pasteriziranega v kozarcih, konzervah ali vakuumskih vrečkah.


ZELJNICA KOT ČUDEŽNO ZDRAVILO

V zeljnici je skoncentrirana moč kislega zelja, bogastvo mineralov in vitaminov, ki so se v procesu kisanja svežega zelja izlužili v sok. Edinstvenost zeljnice se še posebej kaže v veliki vsebnosti bakterij mlečne kisline. Svežo zeljnico lahko kupite v trgovini in na tržnicah, še bolje pa je, da jo pripravite kar sami doma, saj je postopek popolnoma preprost.


KAKO SI BOMO PRIPRAVILI DOMAČO ZELJNICO?

Za pripravo zeljnice potrebujemo sokovnik in kislo zelje (približno 300 g). Če nimamo sokovnika, si pomagajmo s čisto laneno krpo in leseno kuhalnico. Kislo zelje položimo na krpo, vse štiri konce prevežimo v vozel in zavitek obesimo nad posodo.

V sredino vozla potisnemo kuhalnico in jo vrtimo, dokler ne iztisnemo vsega soka.

Zeljnico za pitje razredčimo z vodo v razmerju 1 : 1. S tem bomo omilili izrazito aromo in zelo kisel okus, ki ga marsikdo ne prenese.

Tako pripravljena zeljnica vsebuje več dragocenih snovi kot kupljena. Ker priprava ni zamudna, lahko zeljnico vedno uživamo svežo. Znano je tudi, da je zeljnica precej manj škodljiva za prebavila kot sveže kislo zelje: ne napihuje in ne povzroča vetrov. Zato je za ljudi z občutljivejšimi prebavili primernejša kot kislo zelje.

Zdravilno delovanje zeljnice še dodatno okrepimo, če ji dodamo domači jabolčni kis in med. Tako zdravilni napitek po eni strani obogatimo, po drugi pa imamo možnost uživati več različic njegovega okusa.

SHUJŠATI S KISLIM ZELJEM

Kislo zelje je uporabno živilo tudi pri zmanjševanju odvečne telesne teže. Priporočljiva dieta s kislim zeljem svetuje:

Na tešče popijmo kozarec zeljnice. To bo pospešilo prebavo in spodbudilo presnovo.

Pred obroki si privoščimo nekaj grižljajev presnega kislega zelja. S tem  pospešimo prebavo in potešimo lakoto. Ob obroku bomo tako zanesljivo pojedli manj.

Kuhajmo dietno hrano s kislim zeljem. Vsakih nekaj dni naj bo na mizi obrok kislega zelja, ki je lahko pripravljen na različne načine.

Če je med obroki lakota, si naredimo prigrizek s kislim zeljem in sirnim namazom. S tem bomo porabili manj kalorij, pa še nasitilo nas bo.

Kislo zelje ima izredno pozitivne lastnosti na delovanje našega organizma. Zato poskrbimo da bo stalnica na naših mizah.

Zdenka Kolar 

Vir: Jörg Lindtish: Kislo zelje in zeljnica. Ljubljana: Založba Mladinska knjiga, 2001.

 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook