Zanimivosti objavil

Ženske si lahko pomagajo tudi z domačimi zdravili

Veliko žensk ima težave pri mesečnem perilu. Najbolj pogoste so močne bolečine in krči, včasih je perilo premočno ali prešibko, morda neredno ali pa izostane. Ni  nujno vedno segati po tabletah, temveč si lahko ženske pripravijo pomoč z zelišči, ki so vedno na voljo.

Krče, ki se pojavljajo v začetku mesečne krvavitve uspešno blaži poparek iz kamilic in plahtice. Za skodelico poparka potrebujemo ščep ali dva teh zeli, pijemo pa ga trikrat dnevno po eno skodelico. Bolečine blaži tudi čaj iz melise, pijemo pa ga po požirkih čez dan-zadostuje že ena skodelica! Če so krči res močni, vzamemo enako količino rmana, plešča, šentjanževk in tavžentrož in iz tega pripravimo poparek z eno skodelico vrele vode in ščepom mešanice naštetih zelišč. Pripravljen čaj spijemo v dveh obrokih.

Če je mesečno perilo slabo in se prezgodaj konča, potem si pomagamo s čajem iz črne mete. Ščep namočimo čez dan v prekuhano, hladno vodo, zvečer pa pripravek precedimo, tekočino rahlo pogrejemo in spijemo pred spanjem. Tudi rmanov čaj pomaga za okrepitev krvavitve, lahko pa pripravimo tudi mešanico iz enakih delov rmana, ognjiča, vinske rutice in pelina. Ščep mešanice prelijemo s skodelico vrele vode in pijemo še vroč čaj enkrat do dvakrat na dan.

Mesečna krvavitev je lahko pogosto tudi premočna in v tem primeru si ženske uspešno  pomagajo z mešanico plahticem plešča, bele omele in ptičjega dresna. Dva ščepa mešanice zadostuje za skodelico čaja, pripravimo pa ga tako, da v hladno vodo stresemo čaj in pustimo, da zavre. Čaj se pije po požirkih čez dan.

Res je, da so težave pri mesečnem perilu včasih zelo neprijetne, vendar pomaga že zmerna športna aktivnost in zdrava prehrana, da te težave ne postanejo prehude. Ženske pa veliko storijo za preprečevanje težav tudi tako, da pazijo pri izbiri oblačil, da ne podhladijo občutljivih delov telesa. Ogromno pomaga tudi to, da ženska sprejme menstruacijo kot del ženskosti, ter ne kot nadlogo, ki jo je treba pač sprejeti kot neizogiben del življenja. Mesečno perilo ima svoj namen in svoje stranske »učinke«, ki jih  z malo truda lahko vsaka ženska prepreči ali vsaj omili. (Vir: Kromar, Rožnik, 1973)

 N.P.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook