Vrtnarstvo objavil

Žetev sivke na Krasu 2011

Minuli konec tedna se je zgodila »žetev«. Kaj je to kaj čudnega bo marsikdo pripomnil. Saj je že čas žetve! Vendar ne govorimo o zlatorumenem klasju temveč o modro-vijoličnem odtenku sivke oziroma lavande, kot jo pozna mnogo ljudi. Člani Društvo gojiteljev dišavnic na Krasu in člani Turistično društvo Kras iz Dutovelj so skupaj priredili že četrto Žetev sivke na Krasu, ki je potekala v soboto 16. in nedeljo 17. julija 2011, v vasi Brje pri Koprivi.

Program je bil zelo pester. Celodnevna žetev (približno na 0,8 ha) in destilacija sivke – tako ljubitelji te prekrasne dišavnice kot vsi ostali obiskovalci, ki so prišli na prireditev so lahko kar sami poprijeli za srpe ali škarje. Iz snopov pa so kasneje izdelovali venčke, butarice in šopke. Potekale so različne delavnice: vse o izdelavi mila, aroma terapija, smolarjenje na Krasu, vodena izdelava venčkov in šopkov iz sveže rezanega lavandinega cvetja, sivkin med in čebelarstvo, prikaz destilacije z vodno paro, frakcionirana destilacija – sivkinih cvetov in borove smole.

Poleg vsega naštetega so obiskovalcem ponudili še bogat kulturno zabavni program: otvoritev razstave slik foto natečaja 2010, fotogalerijo na prostem na temo dišavnice na Krasu (zmagovalec razpisa je postal Boris Macarol). Postavili so tudi tržnico s sivkinimi izdelki in sladki sivkin kotiček.

Na Krasu že več kot 50.000 modro-vijoličnih grmičkov

»Iz skromne ideje, kako zaustaviti zaraščanje Krasa in z uporabnim pridelkom tudi kaj zaslužiti, smo v nepolnih desetih letih na Krasu prišli v fazo, ko imamo mozaično po celotnem Krasu zasajenih že več kot 50.000 sivkinih grmičkov,« je z veseljem povedal dr. Milko Novičdruštveni predsednik in lastnik najstarejših sivkinih njiv v Brjah, na katerih ima zasajenih 7000 rastlin in iz katerih prideluje izključno eterično olje in hidrolat.

Novič je še povedal: »Po zgledih iz tujine razmišljamo tudi o socialnem podjetju, ki bi mogoče delovalo v obliki zadružništva. S tem bi presegli našo sedanjo glavno hibo, da smo še vedno majhni in razdrobljeni ter da nastopamo vsak zase. Ob postopnem pridruževanju tudi ostalih zainteresiranih, tako seje za sivkarstvo v Brjah odločil se en sovaščan, bo postopoma potrebno utrditi tudi blagovno znamko sivka s Krasa, kjer pa bo potrebno prehoditi podobno pot, kot se je zgodilo pri oljkarstvu.«

Letos je na žetvi sodeloval tudi Bogdan Križman. Sam goji 12.000 sivkinih grmičkov v Brežcu pri Divači. »Z Ingrid Dolgan upravljava tudi podjetje, ki dela izključno izdelke iz sivke, od naravnih trdih mil, linije tekočih mil, kopalne soli, do peciva. Razvijava tudi nove proizvode, kot so geli za tuširanje, šamponi (med drugim tudi za domače živali, psi vonj sivke obožujejo) in kreme za ustnice.«

 

Tudi aromaterapevtka Malani Kovač je dodala svoje in naštela za kaj vse je uporabna sivka. »Med več kot 30 vrstami sivk so najpogosteje v rabi eterična olja prave sivke, širokolistne sivke in lavandina, ki je križanec med obema. Čeprav obstajajo razlike med njimi, tako v sestavi kot tudi v količini pridelka in posledično ceni, pa so načeloma vse uporabne za nego kože, akne, alergije, glivične bolezni stopal, modrice, ekcem, prhljaj, dermatitis, opekline, psoriazo, pike žuželk in njihovo odganjanje, astmo, vnetje ušes, kašelj, prehlad, katar, laringitis, slabost, kolike, cistitis, bolečo menstruacijo, depresije, glavobol, nespečnost, živčno napetost in se kaj.«

Vsi, ki bi radi prišli naslednje leto na prireditev naj povemo, da sivka privlači poleg veliko obiskovalcev, tudi čebele, čmrlje, metulje in ostale žuželke. Opozorilo velja za vse, ki so alergični na pike. Tudi sama sivka ni ravno brez alergenov, zato previdnost ni odveč.

 

 

 

Vir:
http://www.lavanda.si/cms/index.php
Primorske novice, 18. julija 2011

 

 

 

Martina Vodopivec, dipl. inž. agr. in hort.

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook