Zgodnje sadje, najbolj slastno

Ko spomladi cveti drevje okoli nas v mislih že kar vidimo slastne plodove. Težko čakamo, da se bomo posladkali z njimi. Prav zato radi rečemo, da je ta prvo sadje najbolj slastno. Letošnja pozeba v aprilu je naredila precej škode na sadnem drevju saj je poškodovala popke, odprte cvetove in plodiče zato bo tudi sadja precej manj kot v optimalnih letih.

Češnje so prve, ki nas razveselijo, najprej se odenejo v belino cvetja, kmalu se razvijejo rdeči in slastni plodovi. Navadno so prve češnje v Osrednji Sloveniji zrele nekje v sredini maja, so pa tudi leta, ko so prve zrele že v začetku maja. Najbolj zdrave so sveže, ponudimo jih z jogurtom, skuto ali svežim bananinim sladoledom, številni jih obožujejo v marmaladah, džemih, pitah in pa v manj znani češnjevi juhi. Sočne in hrustljave, sladke in kiselkaste, debele ali drobne, prav vse so pravo poživilo in rešitev za mnoge težave. Strokovnjaki priporočajo, da jih med sezono pojemo vsaj četrt kilograma na dan saj imajo številne pozitivne zdravstvene učinke. Vsebujejo veliko rudnin, med njimi prevladujejo silicij, kalij, kalcij, magnezij in cink. Prav tako vsebujejo veliko vitamina C in folne kisline. V nekaterih študijah so ugotovili, da uživanje češenj zmanjša nevarnost pojava raka, tudi do 50 %. Prav tako spodbujajo delovanje ledvic, izločanje vode in toksinov iz telesa, blažijo revmatična obolenja sklepov, krepijo in gradijo vezna tkiva, delujejo blažilno na vnetja v telesu, krepijo imunski sistem in so zaradi visoke vsebnosti kalija pomembne za živčevje, zdrave zobe in kosti.

Zaradi svojega posebnega žlahtnega okusa je na veliko vrtovih posajena marelica. Marelica spada v družino koščičarjev in ima hrapavo do žametasto lupino. Barva lupine in meso sadeža je svetlo rumena do oranžna, okus je rahlo kiselkast in izredno prijeten, meso pa zelo sočno. Marelice vsebujejo od vseh sadja največ provitamina A- karotina, visoko vsebnost vitaminov B1, B2 in C ter mineralov kalcija, kalija, kalcija, fosforja in železa. Poleg tega vsebujejo veliko sadnih kislin, predvsem jabolčne in citronske. Marelica je prava kraljica med sadeži, njeno drugo ime je tudi sadež večne mladosti. Marelica je bogat vir oksidantov in po raziskavah naj bi preprečevala nastanek raka ter bolezni srca in ožilja. Lahko jo uporabimo tudi kot čaj, tak prevretek uporabimo za obkladke pri nosnih in ušesnih boleznih. Ker se počasi približuje njihova sezona se pripravimo in kar se da izkoristimo njeno zdravilno moč.

Prva lepotica med hruškami, ki zori v juniju je junijska lepotica in je srednje debela ter prijetnega okusa. Raste bujno, cveti pa zelo zgodaj zato je tudi ona občutila letošnjo pozebo. Konec julija ali v začetku avgusta še zorita trevuška in klapovka, ki pa imata rdeče obarvane plodove.  Zgodovinski viri pravijo, da so sveže hruške že od nekdaj veljale za zdravilen sadež.  So diuretik, pospešujejo prebavo in očistijo črevesje, poskrbijo za pravilno delovanje srca in ledvic. V kuhinji so vsestransko uporabne, za zimsko zalogo pa izbiramo pozne sorte.

To je le nekaj zanimivih zgodnjih sadežev, med njih prištevamo še breskve, jagode in ribez. Značilnost zgodnjega sadja je, da ga težko skladiščimo in ga večino predelamo ali sproti uporabimo.

Viri: http://www.klubgaia.com, http://zdravilo.blogspot.com, http://www.aktivni.si

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook