ZGRADBA IN ŽIVLJENJE TRTE

Vinska trta je pridobitna rastlina, ki se razlikuje od ostalih večletnih rastlin. Trta je vzpenjavka, ki se v naravi razrašča  po grmovju, drevju v višino ali širino. V vinogradih ji vzdržujemo primerno obliko tako, da rezjo, da ne bi podivjala. Z rezjo pa ji uravnavamo  rodnost in kakovost grozdja.  Kot vsaka druga rastlina ima trta podzemne in nadzemne dele. Podzemne dele sestavljajo : podzemno deblo, nadzemne pa : deblo, veje ter mladike. Na enoletnih poganjkih so listi , zalistniki, vitice, očesa in cvetje.

Podlaga cepljenke se ukorenini. Čeprav ima trte peške , ki lahko kalijo, jo v praksi ne razmnožujemo s semenom. Razmnožujejo jo s podtaknjenci ali neposrednim precepljanjem na ukoreninjene vegetativne dele trte. Globina v kateri se razvija koreninjenje je različna. Odvisna je od podlage, zemlje in podnebja. Nekatere podlage razvijajo korenine zelo globoko in skoraj navpično. Zaradi tega je ta podlaga primerna za suho in nerodovitno zemljo. Trta razvija pri nas največ koreninja v globini 25 do 50 cm. V neprepustnih tleh in na terasah razvija korenine plitveje. V lahkih, prepustnih, zračnih in strmih legah pa globje.

Deblo je glede na vzgojno obliko lahko različno visoko in razvejano. Lahko je navpično, poševno ali celo vodoravno. Iz debla rastejo veje. Ves ta les imenujemo »stari les«. Stari les je star najmanj tri leta. Deblo se le v določenih razmerah razvije tako, da ne potrebuje opore. Največkrat pa moramo trti priskrbeti oporo. Če bi pustili trto rasti naravno, bi ta razvila tudi 30 cm dolgo in 1 m debelo deblo.

Trta je vzpenjavka, zato vitice potrebuje, da se lahko oprime opore in se vzpenja k soncu. Po svojem nastanku je vitica podobna grozdiču oziroma kabrnku. Mlada vitica je ravna in iztegnjena, le njen vršiček je ukrivljen. Po dotiku z oporo se 2-krat ovije okoli opore, hitro oleseni in otrdi. Pri rezi jih odstranjujemo s škarjami , sicer bi ob posprasvljanu rožja lahko poškodovali žično oporo.

Cvet vinske trte je neugleden. Cvetje je združeno v grozdiče. Cvet ima pet zakrnelih čašnih in pet zgoraj zraslih venčnih listov, pet medovnikov, pet prašnikov in plodnico. Cvet se odpre tako, da prašniki , ko se iztegnejo, odvržejo venčne lističe in sicer ob toplem vremenu. Neoplojeni cvetovi oziroma plodnice se posušijo in osipajo. Zato se grozdiči ob slabem vremenu v času cvetenja prestreljeni. Grozd je sestavljen iz več jagod. Glede na sorto obstajajo velike razlike v velikosti in obliki grozda, pa tudi v obliki grozda, pa tudi v obliki, velikosti in barvi jagode. Le ta visi na peclju. Barvilo je v kožici, le pri redkih sortah je obarvano tudi meso.

Vir: knjiga Vinogradništvo, Kmečki Glas,

S.P.

 

ZGRADBA IN ŽIVLJENJE TRTE
1

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook