Vrtnarstvo objavil

Zgradimo si svoj skalnjak

Pravzaprav človeka že od nekdaj privlačijo miniaturne različice vseh mogočih predstavnikov živalskega, rastlinskega in rudninskega sveta. Zadnja leta so vse bolj priljubljeni skalnjaki narejeni iz skal, velikih in manjših lepo razvrščenih kamnov med katere navadno posadimo divje rastoče alpske rastline, pritlikavo drevnino ali kakršnekoli druge rastline, ki dobro uspevajo na sušnih in vročih tleh. Ni znano kdo je zgradi prvi skalnati vrt, okoli leta 18390 naj bi zgradili sloviti vrt za Lady Broughton pri Hoole House blizu Chestra.

Skale so že stoletja osnova kitajskih in japonskih vrtov in prav v teh deželah so bile skale celo pomembnejše od rastlin prav zaradi lepote in simbolnega pomena . Zato je povsem verjetno, da je prišel navdih za prve evropske poskuse iz vzhodnjaških, predvsem japonskih vrtov.

Najprej se lotimo načrtovanja skalnjaka.  Najprimernejši prostor  je odprto, sončno pobočje ali pa umetna gomila. Najboljše je že po naravi odcedno rastišče obrnjeno proti jugu ali jugozahodu. V kolikor takšnega pobočja nimamo lahko skalnjak naredimo tako, da nasujemo kup zemlje, med katere damo skale, da se ne sesede. Najbolj naravno deluje dvignjen skalnjak kar pomeni, da skale vgradimo previsno v pobočje, da ustvarimo videz naravnega skalovja. Velike skale postavimo na dno in na spodnji rob, nekoliko manjše pa proti vrhu. Med skale oziroma kamenje nasujemo takšno zemljo v kateri bodo rastline, ki jih imamo v mislih za sajenje najbolje uspevale Večina rastlin z gorskih in drugih skalnih pobočij potrebuje za svojo rast zelo propustno prst.

 Za ravni ali ugreznjeni skalnjak v ravnini izkopljemo prst in jo namečemo v eno ali več gomil, ki so povezane s ugreznjenimi potkami. Najboljša možnost za izgradnjo takšnega skalnjaka je izkop ribnika. Če ribnika ne želimo pa moramo kupiti dovolj zemlje, da  bomo zgradili prepričljiv skalnjak.

V kolikor nimamo sreče, da bi živeli kje blizu kamnoloma  moramo material skrbno izbrati. Če je le mogoče izberimo vrsto kamenja iz neposredne okolice, le ta se bo najbolj ujemal s okolico.

Poleg zimzelenih in lesnatih alpskih rastlin so za skalnjak primerne rastline, ki rastejo počasi in so nizke rasti, da s tem ne rušimo ravnotežja. Posadimo lahko tudi pritlikava drevesca z gnezdasto ali piramidno krošnjo in ostali grmi, ki so primerni kot osnovna zasaditev. Ko izbiramo rastline za skalnjak moramo vedeti kdaj bodo cvetele. Večina jih cveti spomladi ali poleti zato je dobro, da rastline za skalnjake dodatno obogatimo z kakšnimi alpskimi čebulnicami kot sta žafran in perunika, cvetita zgodaj spomladi in  pozimi. Da bi zmanjšali rast plevela lahko posadimo pisane blazinaste trajnice, ki kot zavesa prekrivajo kamenje. Pri tem moramo biti previdni in jih vsako leto razpoloviti prav zato, ker so hitro rastoče in se nam lahko preveč razrastejo ter nam lahko v celoti prekrijejo kamenje ali skale.

Ko načrtujemo svoj skalnati vrt nikakor ne pozabimo, da mora biti lep in zanimiv na pogled še preden se na njem razbohotijo rastline (Viri: Kenneth A. Beckett- Rastline za skalnjak, http://www.kmeckiglas.com). 

1

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook