Zlata trsna rumenica znova dobila zagon

Pred časom smo poročali, da je ena najbolj nevarnih bolezni na vinski trti – zlata trsna rumenica na Primorskem končno pod nadzorom. Vsaj tako je kazalo po zadnjih podatkih o stanju bolezni na terenu. Najnovejši podatki pa niso več tako optimistični, saj so na Krasu odkrili tri nova žarišča, v Istri prav tako tri nova žarišča in tri razširitve iz prejšnjih let.

»Danam pri Sežani, kjer smo rumenico našli lani prvič in jo letos obvladujemo, so se pred dnevi pridružila še nova žarišča v Križu na Krasu, Šmarjah pri Sežani in Brjah pri Komnu,« opisuje trenutno stanje bolezni Drago Kocjan, inšpektor fitosanitarne službe v Sežani.

»V Istri imamo letos novo odkrita žarišča v  Strunjanu, Baredih in Bandelu ter od lani razširjena žarišča v Pobegih, Viližanu in Grintovcu. Lokaciji Debeli rtič in Koštabona sta brez novih znakov bolezni,« je epidemiološke razmere v Istri  opisal Zdenko Grando, inšpektor iz Kopra.

Dobra novica pa prihaja iz goriškega konca, tam sta žarišči (Gradišče nad Prvačino in Vogrsko) letos brez novih obolenj.

Žarišče okužbe in varnostno območje

Obvladovanje epidemije tudi z varnostnimi območij, katere določi republiška fitosanitarna uprava po laboratorijsko ugotovljenem odkritju bolezni. In kaj pravzaprav je žarišče in kaj varnostno območje? »Žarišče okužbe je območje s polmerom enega kilometra okrog točke potrditve zlate trsne rumenice, varnostno območje pa je pas do pet kilometrov okrog žarišča in ga omejujejo meje občin ali katastrskih občin,« pojasni Vlasta Knapič, vodja sektorja za zdravstveno varstvo rastlin v okviru fitosanitarne uprave.

»V žarišču okužbe je takoj po najdbi treba požagati okužene trte, poleg tega pa tudi vse, ki kažejo znamenja te bolezni. Če v vinogradu v žarišču bolezenska znamenja kaže več kot 20 odstotkov trt se izkrči celoten vinograd.«

Majda Brnik s kmetijske svetovalne službe v Sežani pravi: »V sodelovanju vseh strokovnih služb bomo tudi še naprej izvajali nadzor nad prisotnostjo škržatka z lepljivimi ploščami. Ob resnosti epidemije je zato treba dosledno odstraniti vse obolele rastline, saj so vir širitve okužbe.«

Insekticidi so edina pot

»Čeprav vinogradniki nismo navdušeni nad insekticidi, so, kot kažejo izkušnje iz tujine, edina pot da zaustavimo bolezen. Ob upoštevanju vplivov na okolje jih bomo morali po navodilih stroke zato do nadaljnjega dosledno uporabljati vsi. To vključuje tudi vinogradnike z ekološko pridelavo grozdja, ki imajo na voljo sredstva na osnovi naravnega piretrina,« opozarja donedavni predsednik društva kraških vinogradov Marko Fon.

Vir:

Primorske novice, 19. september 2012

Martina Vodopivec, dipl. inž. agr. in hort.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook