Kmetijstvo objavil

Zlato za brkinski slivovec

Franc Jelušič,predsednik društva
pridelovalcev brkinskega slivovca,  je mednarodni kmetijski sejem v
Novem Sadu prvič obiskal  lani, kot predstavnik združenja turističnih
kmetij Slovenije. »Ko sem se malo razgledal po sejmu, sem ugotovil, da
ocenjujejo tudi žgane pijače. In takrat sem se odločil, da letos
poskusim s slivovcem in z brinjevcem,« je povedal Jelušič.

In tako kot si je sam pri sebi obljubil se je s svojimi »otročiči« letos
res odpravil v deželo sliv. V domačem krogu so bile spodbude sprva bolj
mlačne pove Franc saj ga je žena Sonja želela postaviti na realna tla.
»Pa kaj hodiš s slivovcem v Srbijo, v peto državo na svetu po pridelavi
sliv«. Kot kaže sta si z ženo delila iste misli, saj tudi sam Franc ni
bil ravno prepričan v uspeh.
Še dobro da je bila želja večja od skrbi in tako je v glavno mesto
Vojvodine s seboj odnesel brkinski slivovec letnik 2008 in kraški
brinjevec letnik 2009. Z novosadskega mednarodnega sejma pa se je Franc
ponosno vrnil z zlato medaljo za slivovec in srebrno medaljo za
brinjevec.

»Žgane pijače moramo starati, da dozorijo,« Jelušič razlaga v čem je
skrivnost dobrega žganja,»sveža žganja za taka ocenjevanja ne pridejo v
poštev.«Razložil je tudi, da je bila letina slivovca2008 povprečno dobra
in prav tako dobra je bila tudi leto kasneje letina brinjevca. 

»Čeprav me je žena svarila, da je Srbija peta proizvajalka sliv na svetu
in sem tudi sam imel pomisleke, sem ugotovil, da smo Brkinci s svojim
slivovcem daleč pred njimi. Smo majhni, ampak delamo zelo kakovostno,«
je prepričan Jelušič.
V Srbiji in Vojvodini proizvajajo večinoma dvakrat kuhan slivovec –
prepečenica. Problemi nastopijo, razlaga Jelušič, ker uporabljajo slabo
tehnologijo. Že v sami fazi fermentacije sadja naj bi nastopile prve
napake. Drugi problem pa je v tem, ker za kuhanje uporabljajoizredno
velike kotle.»Ampak vselej se je izkazalo, da moraš kakovosten destilat
kuhati v majhnih kotlih in zelo počasi.«

Tudi brinjevec bi prejel zlato odličje, če bi ga zmešal s kakšnim
sadjevcem, pove Jelušič. »Oni proizvajajo klekovačo, to bi bil nekakšen
njihov brinjevec. Izdelujejo pa ga tako, da brinove jagode namakajo v
slivovcih ali sadjevcih. Temu pa pri nas pravimo sleparski brinjevec.«
je povedal Jelušič.

Takoj po razglašeni zmagi najboljšega slivovca so Jelušiča začeli srbski
dobavitelji žganj dobesedno oblegati. »Največja težava bo, ker nimamo
velikih količin, ampak upam, da jim bomo uspeli poslati neke zmerne
količine našega slivovca. Predvsem pa me veseli, da smo tudi v
mednarodnem prostoru potrdili, da imamo v Brkinih destilat, najvišje
mednarodne kakovosti,«še dodaja Jelušič.

Vir:
http://www.primorske.si/Primorska/Srednja-Primorska/Zlato-iz-dezele-sliv.aspx

Objavil/a Martina Vodopivec, dipl. inž. agr. in hort.
  

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook