Značilnosti svetovnih belih sort grozdja

Kvaliteta pridelanega grozdja je vsakodnevna skrb vinogradnika. Vinogradniki preizkušajo različne sorte grozdja tako, da se število sort vsako leto povečuje. Kvaliteta standardnih sort se na tak način izboljšuje. Tako se tudi na našem tržišču pridelujejo številna vina. V nadaljevanju bomo raziskali osnovne značilnosti sort,ki se pojavljajo na svetovnem tržišču. To so: chardonnay, sauvignon, aemillon, rizling in muškat. Vsaka od navedenih sort daje vina s specifičnim stilom. Značilnosti sorte se spreminjajo glede na klimo, tla in načinom predelave. 

Chardonnay

Chardonnay  je razširjena sorta, še posebno v hladnih klimatskih območjih in v Evropi. Iz grozdja sorte chardonnay proizvajamo osvežujoča, pitna, elegantna  in aromatična vina s cvetnimi in sadnimi aromami. Polnost in sočnost sorte sta odvisna od podnebja, v katerem se prideluje. Chardonnay razvije svoje najboljše značilnosti v Burgundiji (Mersault in Montrachet). Vino je polne rumenkaste barve z svetlim zlatim tonom. Izredne kvalitete daje tudi chardonnay iz ostalih delov Francije. Specifične okuse daje sorta chardonnay izven evropskih držav. Navadno je barikiran z izraženimi aromami eksotičnega sadja za razliko od evropskih v katerih prevladujejo arome breskve. Ta sorta je zelo pomembna tudi v proizvodnji penečih vin.

Sauvignon

Sauvignon in Sauvignon blanc sta sorti, ki dajeta osvežujoča aromatična bela vina z visokim deležem kislin, umirjenim alkoholom, mineralnim karakterjem, suhim zaključkom in aromam limone in sveže pokošene trave. Njihova značilna barva je svetlo rumena z sivimi in zelenimi toni. Sauvignon blanc je zelo popularna sorta v Franciji in daje izvrstne pridelke v proizvodnji Sancerre in Pouilly fume. Ena najboljših vin se proizvedejo v dolini reke Loare. V zadnjem času ta sorta zelo napreduje v Novi Zelandiji v področju Marlborough  in v delih Avstralije in Južne Afrike.

Semillon

Pri nas popolnoma nepoznana sorta, ki se uporablja v proizvodnji polnih, suhih, sladkih in desertnih vin. Za to sorto je značilna popolnoma temna rumena barva. V Avstraliji so vina semillon suha, polna in robustna z notami eksotičnega sadja.  Pogosto se mešajo z sorto sauvignon blanc, da bi se izenačila njegova oljasta in bogata sestava. Semillon je najvažnejša sorta v francoski deželi Sauternes, kjer se proizvajajo ena od najboljših desertnih vin na svetu. Zahvaljujoč tej sorti so sladka vina nežna in mehka z močno vsebnostjo arom. Ta sorta je primerna za zorenje in staranje in čez leta ohrani izrazit karakter. Za razliko od evropskih držav se semillon konzumira že pred zorenjem in staranjem.

Rizling (riesling)

Rizling (riesling) je klasična nemška sorta s čudovitim cvetnim karakterjem. Vina te sorte iz severnih dežel so prozornejše barve od tistih, ki prihajajo iz južnih držav. Najboljši rizling se proizvaja v Franciji. Sorta je precej razširjena tudi v Avstriji in v nekaterih delih Švice. Rizling se uporablja za proizvodnjo suhih, sladkih, in penečih vin. Rizling je suh, aromatičen, eleganten, kremast in  ima izredno dobro razmerje kislosti in sadnih arom. Velja kot eno najbolj dolgotrajnih belih vin. Sorta rizling se uporablja tudi za proizvodnjo najbolj redkih desertnih vin. Zaradi značilne kislosti se zlahka stara in v nadaljnjih letih pridobiva na kvaliteti. Iz te sorte se proizvaja tudi Sekt (znamenito peneče sladko vino). 

Muškat (muscat)

Muškat (muscat) nekdaj zelo pomembna sorta, je bila nekaj časa skoraj pozabljena zdaj pa se ponovno vrača v mnoge vinograde. Iz te sorte se proizvajajo značilna sladka, blaga, aromatična vina, polna cvetnih arom in arom eksotičnega sadja. Sorta je primerna za proizvodnjo lahkega penečega vina. Najbolj razširjena je v Italiji, Franciji, Španiji in na Portugalskem. Najboljša vina daje na jugu Francije in v španskem območju Rioha. Vina iz sorte muškat imajo značilno močno izraženo aromo grozdja. Vina se težje starajo.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook