Znane in manj znane jedi iz jajčevcev

Jajčevec (Solanum melongena) izvira iz Indije. Čeprav obstaja nešteto dokumentov, ki dokazujejo, da so jajčevec na predelu jugovzhodne Azije gojili že v prazgodovini, je v Evropi bil neznanka vse tja do začetka 16. stoletja. Ravno odsotnost grških ali latinskih imen kaže na dejstvo, da so ga v zgodnjem srednjem veku (prva polovica 4. stoletja) na sredozemsko območje (Andaluzija) prinesli Arabci. Kmalu zatem je jajčevec pristal na italijanskih mizah, kjer so ga znali ponuditi s smislom in z obilo fantazije.

_______________________________________________________________

MELANZANE ALLA PARMIGIANAIzvor: Sicilija, kjer v originalu namesto parmezana uporabljajo ovčji sir (pecorino). Obstaja veliko variant nekako tako kot »vsaka vas ima svoj glas«! Ime parmigiana je za mnoge zavajajoče, ker pomisli na parmezan in z njo povezano Parmo.

Sestavine:
4 velike jajčevce
1/2 litra paradižnikove mezge
olje za cvrtje
2 mocareli
100 g naribanega parmezana
sol in poper


Priprava:
Jajčevce prerežemo po dolžini na rezine, osolimo in pustimo na krožniku za približno pol ure. Po tem času splaknemo rjavo vodo in dobro posušimo s papirnato brisačo. Jajčevce postopoma ocvremo na vročem olju. Ko postanejo zlato rumeni jih ponovno postavimo na papirnate brisače, da ostanejo suhi.

V namaščen pekač najprej položimo plast ocvrtih jajčevcev, paradižnikovo mezgo, rezine mocarele, parmezan ter ščepec soli in popra. V takšnem vrstnem redu postavljamo plasti do vrha. Pokrijemo z aluminijasto folijo in pečemo približno eno uro na 1800C. Folijo pazljivo odstranimo po 20 minutah.

_______________________________________________________________

CAPONATA
Splošno znana jed – Caponata – je del tradicionalne sicilijanske kuhinje. V aristokratski kuhinji so kot glavno sestavino uporabljali ribo, pogosto hobotnico. V revni kuhinji pa so iz ekonomskih razlogov namesto rib uporabljali cenejšo zelenjavo – jajčevce. In ravno ta recept za »reveže« se je ohranil do današnjih dni.  Ime najverjetneje izhaja iz besede »capone« s katero v nekaterih delih Sicilije imenujejo delfinko (Coryphaena hippurus).

Sestavine:
4 jajčevci
2 stebli zelene
4 čebule
4 zreli paradižniki
100 g izkoščičenih oliv
50 g pinjol
50 g kaper
1 žlica sladkorja
1/2 kozarca kisa
100 ml olivnega olja
ščepec soli

Priprava:
Najprej speremo vso zelenjavo. Jajčevce, zeleno in paradižnik narežemo na kocke, čebulo pa na rezine. Segrejemo malo olja, prepražimo čebulo da postane lepe zlate barve, dodamo paradižnik, kapre, zeleno, pinjole in olive. Vse skupaj dobro prepražimo in ko so paradižnik kuhani, odstranimo ponev z ognja.

Jajčevce ocvremo v preostalem olju. Ko se lepo obarvajo jih dodamo k paradižniku. Sedaj prilijemo še kis, dodamo sladkor in dobro premešano. Na majhnem ognju kuhamo dokler kis v celoti ne izpari. Caponato se uživa hladno, primerna je tudi kot predjed.

_______________________________________________________________

POLNJENI JAJČEVCI PO ŠPANSKOPolnjeni jajčevci so tipična španska jed, kjer je polnjena zelenjava – še prav posebno jajčevci – stalnica na španskih mizah. Poskusite tale španski recept!

Sestavine:
1 strok česna
nekaj listov bazilike
400 g mletega svinjskega mesa
1 velika čebula
4 jajčevci
½ kozarca olja
150 g drobtin
120 g naribanega ovčjega sira (pecorino)
mlet poper
2 žlici sesekljanega peteršilja
ščepec drobne soli
ščepec debele soli
*750 ml paradižnikove omake

Priprava:
Jajčevce prerežemo po dolžini na polovice in izdolbemo sredico. Izdolbene vsebine ne zavržemo. Notranjost plodov solimo nakar jih obrnjene navzdol pustimo stati približno 30 minut.

V tem času pripravimo *paradižnikovo omako: na olju prepražimo polovico sesekljane čebule in dodamo pelate ter kuhamo nekaj časa. Na koncu dodamo še sol in sveže liste bazilike.

Preostali del sesekljane čebule in strok česna prepražimo na olju, dodamo mleto svinjsko meso. Ko meso dobi rjavo barvo, dodamo še sesekljane sredice jajčevcev, solimo in kuhamo še 3 minute. Čisto na koncu dodamo še 3-4 žlice paradižnikove omake in odstavimo z ognja. Počakamo, da se nekoliko ohladi in dodamo še predhodno namočene drobtine. Vse skupaj dobro premešamo in napolnimo polovice jajčevcev in položimo v namaščen pekač. Na vsako polovico dodamo še žlico paradižnikove omake in potresemo z naribanim ovčjim sirom. Pečemo približno 30 minut na 1800C. Polnjene jajčevce ponudimo še tople.  

Vir:http://donne.virgilio.it/cucina/foto/ricette-con-melanzane.html http://ricette.giallozafferano.it/Melanzane-ripiene.html

 

 

 

Martina Vodopivec

1

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook